Styluji, styluješ, stylujeme...

upraveno 20. října 2012 v Všeobecná diskuze

Montezumův návrh, at nemusíš čekat :-)

PS: To je asi markdown, že? Tomu bych se rád vyhnul, sám ho neumim a ještě to učit ostatní. Už takhle mi nadávali za HTML :-)

13468914

Komentáře

• Tak jsem byl dneska na tom webexpu a oproti loňsku tam bylo hafo hlasů proti responzivnímu designu. Tak jsem asi vytvořil něco co je (brzy bude) out :-)))

BTW, co máte radši vy? Přizpůsobující se layout (jako ted tady) nebo jeden desktop design+mobilní verze?
  • Jo, mně se ty lodě taky líbí, podle mě skvělá volba (i ten text je dobře čitelný), imho je i dostatečně tematický.
  • Časem to snad jako video bude. Bylo to http://webexpo.cz/praha2012/prednaska/nebud-banan-bud-chiquita/ - bylo to docela zajímavý a inspirativní, pak navázala přednáška o vektorovém webu. Alehlavně mě překvapilo, že k tomu názoru na responsive se přiklonili webdesignersky kapacity na twitteru, který docela beru. No je to hodně diskutabilní, imo hodně záleží na typu webu.

Mobilní verze ve wordpressu je docela snadná, je na to asi dobrej plugin - ale netestoval jsem ho, tušim že by tam byl třeba problém s embedovanými diskuzemi. A pak by byl problém s vanillou. Proto jsem volil ten responsive - tady to má i kvůli tomuhle velký důvod a jako až tak jsem názor nezměnil, abych to předělával :-)

Jinak webexpo žádná bomba, tradičně dobrej Seznam, Aarron Walter fajn. Zítra snad bude lepší, těšim se halvně na týpka z BBC.
  • upraveno 21. září 2012
    Do háje, já pravě smazal příspěvek, který jsem smazat nechtěl a nemůžu to najít v cache, tak znova :D

Lol, tak to doufám, že zveřejní video, nebo alespoň slajdy (jak se prosím tě jmenovala ta přednáška? :)).
    No já jsem do teď preferoval responsivní design, ale moje názory se mění docela rychle :)
    btw ještě něco zajimavého na webexpu?
    edit: no tak hlavně že jsi ho přečetl :)
  • upraveno 21. září 2012
    Díky za odkaz. Jop, asi je to taky o zaměření webu jak říkáš... asi budu muset ještě promyslet tu svoji bakalářku.
    No ve vanille nějaké mobilní téma je, takže to nastavit asi jde (aby se to na mobilu přeplo), ale kdo by se s tím styloval. Myslím, že tu máme v současnosti závažnější věci na práci.
    Jinak peregrine na vanillaforu zjistil, že inbox, notifikace, záložky se otevřou po klinutí na ikonu v menu, pokud se zakáže "pretty url", na druhou stranu se objeví další bug v podobě nemožnosti psát komentáře :).
  • hmm, dobrý, no snad to před tím vydáním bety vyřeší...

Zejtra tam je ještě pár přednášek o responsive, tak třeba mě zas otočí :-) Jde o to, že já jsem do toho ted uvrtal www.d20.cz, kterým jsem slíbil styl a tak trochu váham tam.
  • No já jsem zvědav, jaký názor na to budu mít já. Před čtvrt rokem jsem byl na přednášce o responsivním designu a přišlo mi to jako rozumný způsob, jak web přizpůsobit různým variacím displejů (smartphony, tablety, notebooky, desktopy). Teď mě ani nenapadá jiná alternativa, jak to řešit.
  • jo, to je druhá věc, že ti odmítači vlastně nenabízí opravdovou alternativu - to jsme tam pak rozebírali s kolegou z hbo - u nich je to zase specifický případ webu.
  • Jo hele, ještě mi pár lidí řeklo k tomuhle webu a vlastně i k současnýmu, že je to takový studený, chladný a že dřív když to bylo dohněda, bylo to lepší. Co mylsíte vy?

Mě třeba ted barevně (teplé barvy) zaujal http://citron.blueboard.cz/. Mám to zkoušet? Respektive, mám poprosit Monteho o testovací obrázek v podobných barvách? :-)
  • Jj, myslím, že mají dobrý postřeh. Ten příklad se mi líbí, moderní a jednoduchý. Zaroveň si však nejsem jist, jak takové barvy budou vypadat v kombinaci s modrými tlačítky, přinejhorším můžem vybrat jinou barvu viz http://twitter.github.com/bootstrap/base-css.html#buttons takže jsem pro.
  • no přebarvení není díky bootstrapu žádný problém.

Monte, zkusil bys pls navrhnout ten hlavní světle šedý podklad do nějaké teplejší barvy (béžová, hnědá, bůhví co to je na tom citronu - nemusíme to hned obšlehnout, spíš se inspirovat - on ten blog shodou okolností patří majiteli našeho webhostingu, tak by si ukradení asi i všimnul :-)
  • Teď na to bohužel nemám moc čas. Ale zítra zkusím něco udělat.
  • upraveno 22. září 2012
    Myslím, že ani není kam spěchat.

Jinak aleku, něco jsem upravoval v icefire.less a upravil jsem trošku i vizuální stránku kódu, kvuli přehlednosti (otázka jednoho regulárního výrazu). Očividně ty preferuješ spíš taby, já mezery, aby jsme zachovali konzistenci, nahradil jsem taby mezerama (jsou v tématu používáné daleko častěji než taby). Na přehlednost si trošku potrpím :D. Doufám, že ti nevadí, že jsem takto zasáhl do tvoji práce :).
  • jedna z možností je, že icefire.less zcela vynecham :-) jde o to, že styl webu a fora se dost překrejvá, tak uvažuju, že to spojim do jednoho, ale ještě nevim.

Jinak taby - mezery - použivam defaultní nastavení svýho editoru, vůbec nad tim neuvažuju při práci. Čistim to až případně při nějaký finalizaci a optimalizaci. Takže neva, že si do toho šáh, ale bud připraven, že to to zas překopu, až na to pustim svuj editor :-)
  • Jj, to by asi nebyl špatný napad, protože např. spoilery na webu zatím nefungujou. Ten styl taky asi přesunu z design/bootstrap do icefire.less ať ty styly nemáme všude rozházený.

Ty taby -- no jo, tak já to kdyžtak nahradím tabama :). Byl to takový nenápadný pokus donutit tě používat mezery :D. Žádná konvence na to není (narozdíl od některých jiných programovacích jazyků), takže je to jedno.

Jinak jsem dnes narazil na pěknou věc, když jsem založil diskuzi na icefire.ischiam.cz. Založené diskuzi se předhodilo id 51397, super, všechno se zdá být v pořádku. Pak vlezu do té nové diskuze a tam už jsou nějaké komentáře, říkam si wtf? to je zas nějaký bug? No počkat to jsou komentáře z diskuze "Hodnocení povídek 2. kola". No jo, ale co tu dělaj... počkat, kde je vlastně diskuze "Hodnocení povídek 2. kola" a další povídkové diskuze? Aha ony tu vůbec nejsou, ale jak je to možný? V databázi taky nejsou. ID 51397 shodou okolností patří diskuzi "Hodnocení povídek 2. kola" (na icefire.cz). Už to začíná dávat smysl... Tak jsem se šel podívat do texťáku, který importuju -- tam povídky vůbec nejsou. Tak se podívám přímo do vyexportovanýho csv souboru z databáze -- tam samozřejmě všechno je. Tak začal hunting bugu, který mi překvapivě zabral skoro hodinu. Došel jsem k tomu, že povídky a některé další články nejsou na starém icefire vůbec přiřazené do žádné kategorie. Skript je řešený tak, že diskuze, které nejsou v žádné kategorii zahazuje. Takže jsem skript upravil, aby se vytvořila nová kategorie a tam se přidali všechny diskuze, které jsou na starém icefire "bez kategorie". Je jich asi 180.
  • Montezuma3 napsal(a):

Teď na to bohužel nemám moc čas. Ale zítra zkusím něco udělat.

rozhodně nespěchá, já si s tim tady mezitím taky budu hrát, ale toho si nemusíš všímat, bude lepší vybírat z jiných variant.
    Ty taby -- no jo, tak já to kdyžtak nahradím tabama :). Byl to takový nenápadný pokus donutit tě používat mezery :D. Žádná konvence na to není (narozdíl od některých jiných programovacích jazyků), takže je to jedno.
    A proč jsou mezery lepší? Přijde mi lepší klepnout jednou než se uklepat u mezerníku :-)
    Došel jsem k tomu, že povídky a některé další články nejsou na starém icefire vůbec přiřazené do žádné kategorie
    hezký, jsi měl napsat, snad by mi to došlo. Tohle je docela častý jev. Některý články nezařazuju do rubrik, páč na ně rubriku nemam :) Ale častější důvod bude, že daný článek je součástí článku typu book (spešl u drupalu) - více článků pak tvoří jakousi knihu, přičemž ty články nikam nepatří, ale ta kniha je pak v rubrice. Takže by se rubrika asi dala odvodit od té mateřské knihy, ale je to asi zbytečná práce. Já počítám, že tohle budu muset rekategorizovat, páč wordpress knihy nemá - možná najdu nějakej plugin, ale určo bude fungovat jinak, takže bude ruční práce. Tak stačí když se to prostě přenese do té obecné kategorie - wordpress pro to všecho např. používá rubriku Nezařazeno.
  • upraveno 23. září 2012
    alek napsal(a):

A proč jsou mezery lepší? Přijde mi lepší klepnout jednou než se uklepat u mezerníku :-)

No tak samozřejmě nebudu klikat 4x space, ale nastavím si editor, aby vkládal 4 (nebo kolik chci) mezery místo tabulátoru (takže klávesa tab bude fungovat jako 4 mezery). Lepší jsou asi jen v tom, že v každém editoru budou 4 mezery vypadat stejně, naopak šířka tabulátoru se odráží od nastavení editoru. Jsou to víceméně blbosti, na tohle už jsem zažil pár diskuzí :). Naopak třeba tabulátory zabírají jenom 1B (taky záleží na kódování), 4 mezery = 4B. V icefire.less už jsem to nastavil na tabulátory a přepl si to v editoru ;)
    Tak stačí když se to prostě přenese do té obecné kategorie - wordpress pro to všecho např. používá rubriku Nezařazeno.
    Bude se na tyto diskuze zas muset přidat nějaký odkaz na hlavní straně nebo kdekoli jinde, jsou tam taky například souhrny kapitol (na ty už odkaz na hl. straně je), rodokmeny a další. Já jsem na to vytvořil zvláštní kategorii, kterou pak můžem pojmenovat jak chceme. Nevím co myslíš tou obecnou kategorií, ale jestli myslíš root kategorii, tak do té kategorie by se nemělo podle dokumentace dávat nic.

Dívám se, že kategorie Rodokmeny dokonce existuje, takže kdyžtak některé diskuze přeneseme ručně.
    Takže by se rubrika asi dala odvodit od té mateřské knihy
    Na to se možná podívám, a popřemyšlím jak by se to dalo vyřešit (třeba nová kategorie pro knihy). Ale spíš se mi nebude chtít... :)
  • tou obecnou kategorií myslím tu Nezařazeno, bez kategorie apod. - tedy kategorie kam se provede migrace a pak se to z ní ručně rozřadí - do budoucna v ní nic nebude.

Já si v editoru samozřejmě můžu nastavit, jak velký má tab být i jestli má třeba místo tabu vkládat přímo mezery. Jde o to, že já jsem se tak nějak přizpůsobil zápisu Bootstrapu - nevidim moc smysl se s ním přetlačovat, tohle prostě vyhraje :-) A navíc stejně ve výsledku jsou všechny mezery odstraněny, aby byla velikost souboru minimální - vlastně od doby této techniky to vůbec neřešim a přizpůsobuju se frameworku z nějž vycházim :-) Dřív jsem si ale třeba děsně lámal hlavu s tim, jestli psát definice na nové řádky, jestli je řadit abecedně apod. :-)
  • alek napsal(a):

tou obecnou kategorií myslím tu Nezařazeno, bez kategorie apod. - tedy kategorie kam se provede migrace a pak se to z ní ručně rozřadí - do budoucna v ní nic nebude.

Jo aha, jj to mi přijde ideální.

Tak třeba v Pythonu je používání tabulátorů porušování konvencí. Navíc ten jazyk funguje tak, že úroveň zanoření určuje ukončení cyklů, definic funkcí atd. (žádné složené závorky nebo begin/end).
    Jo to vím, že se ty mezery stejně odstraní, mně jde jen o přehlednost. Co se dívám, tak v Bootstrapu je to pěkně pomíchaný, v main.less jsou použité tabulátory, v design/bootstrap jsou ve všech souborech použité mezery. To je vidět, že to dělali 2 programátoři :).
  • Aha, main.less psal KasperIsager a některé další soubory jsou od programátorů samotného Bootstrapu, tak je to jasný :)
  • A sakra, to jsme si nerozuměli :-/ Já nechci měnit pozadí webu, ale pozadí toho obsahového vnitřku - to studené bílošedivo. To co jsem tu jako příklad změnil včera.
  • upraveno 24. září 2012
    Líbí se mi, že jsi tam odstranil ten šum :D.
    Ale jinak bych zkoušel něco takového (můj návrh):
    Začnu u side panelu (s tou texturou různých znaků rodů), samotná textura se skládá ze dvou stupňů šedi, tmavší a světlejší. Udělal bych to tak, že světlejší šedou (pozadí) bych zbarvil nějakým tónem barvy (žlutá, oranžova), tmavší šedou (znaky rodů) bych obarvil tmavěji trošku jinou barvou (oranžová, červená). Doufám, že je pochopitelné co tím myslím.
    Teď k části se samotným obsahem (tam kde jsou diskuze/komentáře). Ten bych udělal světlejší než side panel, zbarvený třeba do žluta. Víceměně bych zachoval původní jas (tak jak je to teď na http://icefire.ischiam.cz/forum).
    Samozřejmě nemůžu moc posoudit, jak to bude vypadat, takže třeba vyzkoušet. Ale myslím, že ke tmavému pozadí (mluvím o pozadí s mapou) se hodí světlé popředí -- vytváří to pěkný kontrast.
    Jinak bych ještě asi vyzkoušel jednu věc. Tohle je spíš na aleka. Jde o border, který odděluje diskuze, taky třeba navigátor na vrchu stránky ("Domů › Všeobecná diskuze"), je nastavený na 1px (v současnosti tu není vůbec, protože jsi ho odstranil), zkusil bych ho nastavit na 2 nebo 3 px a to všude, i podtržení hlavních nadpisů v sidepanelu (ať zůstává jednotné UI). Zase moc nevím, jak to bude vypadat...
    Tolik k mému názoru.
  • No je šílený najít nějakej vhodnej odstín. Pořád zesvětluju a pořád mi to přijde tmavý.

Bordery budu řešit, až najdem vhodnej odstín - široký jsem taky už zkoušel.
  • Jinak se mi líbí ta černá horní lišta - to jsme měl v plánu udělat a tak jsem rád, že to vidíme pododbně :-)
  • upraveno 24. září 2012
    Osobně bych zkusil přidat sytost barvy a pořádně zesvětlit. Ten tmavý horní panel se mi taky líbí černý a klidně bych tam nechal ten defaultní ve VanillaBootstrapu. Tento "Windows Vista" efekt se nehodí ke zbytku stránky (efekt tlačítek, pager tlačítka, patička -- všude jen jemný přechod)
  • Aha, ty jsi myslel tohle pozadí. :-/
    Mno každopádně, co se týká horního menu a pozadí celého webu, tak bych se přikláněl k variantě č.3 ;-)
    Zkusím tedy ještě pozadí stránky s nějakou pergamenovou texturou, nebo tak něco.
  • jop, http://montezuma3.kx.cz/icefire_background_03.jpg je nejlepší.

"Windows Vista" efekt - souhlas, žádný strach ;-)
  • Jo, to pozadí 3 asi bude nejlepší. Ale pořád mi připadá, že je to trošku komprimovaný (ten screen je jen na ukázku to chápu), ale tady na webu jsou imho vidět jpg artefakty. Nebo se mi to zdá? Monte, v jaké kvalitě to ukládáš? Podle mně tak 75% kvalita je ideální. Nebo je ten obrázek na pozadí trošku natažený? Možná bych ho zkusil tak o 10%-20% zmenšit. Asi to na většich monitorech (s vyšším dpi) není tak vidět...

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler