Styluji, styluješ, stylujeme...

upraveno 20. října 2012 v Všeobecná diskuze

Montezumův návrh, at nemusíš čekat :-)

PS: To je asi markdown, že? Tomu bych se rád vyhnul, sám ho neumim a ještě to učit ostatní. Už takhle mi nadávali za HTML :-)

1810121314

Komentáře

• tady je to pěkně vidět, co mi trochu vadí. Ten drsný přechod mezi 1. a 2. třetinou (nad Trojzubcem) - takovej hodně rychlej přechod z tmavý do světlější. To je záměr mít to nahoře tak tmavý?
  • Ano, já se snažím, už samého počátku aby to pozadí bylo tak tmavé. Tady jsem prostor pro ten přechod zmenšil, takže je ten přechod rychlejší. Ta černá je nahoře hlavně kvůli těm živlům.
  • tak ta barva mi tam nějak nesedí...
  • Jakto? a vložil jsi tam to nové pozadí? Ono je také trošku větší, neomezuješ ten obrázek nějakými pevnými rozměry. Já jsem ty mapy trochu posunul níž a celkově se to zvětšilo na 1150px
  • jasný, vložil. Ale už v něm je na spodku pohledem vidět takovej červenej nádech a přitom ta pata je spíš dozelena.
  • to asi vrátim na to minulý a bude po problému :-)
  • tak to vypadá už líp
  • Ke stylům mám připomínky jen takové ty detaily jak pixel sem, pixel tam. Ale to jsi říkal, že budeš dělat až později, hej?
  • později nebo nikdy, jaja :-)) já na pixel perfect přístup nejsem, kor u tohodle reponzivního přístupu to stejně nikdy nevyprecizuješ pro všechny prohlížeče. Klidně to sepiš a hod do samostatnýho topicu, tady by to mohlo zapadnout.
  • Hm... ještě k tomu Trebuchetu. Já jsem naopak pixelofil, takže pokud vám to přijde ok, tak mě vklidu ignorujte :)):
    Všiml jsem si, že to písmo Trebuchet vytváří pár problémů, je to vidět především u tlačítka "Založit novou diskuzi", kde popis tlačítka není opticky ve středu (je blíže ke spodu). Další problém je vidět ve sloupci "Nejnovější" v přehledu diskuzí -- avatar uživatele a jeho nick (s datem přidání příspěvku) není "v rovině". Pokud vám to vadí, navrhuju písmo Myriad Pro (podle mě s Arialem nejlepší bezpatkové písmo z té základní nabídky).
  • Všiml jsem si, že to písmo Trebuchet vytváří pár problémů, je to vidět především u tlačítka "Založit novou diskuzi", kde popis tlačítka není opticky ve středu
    to jsem si taky všim no :-)
    Pokud vám to vadí, navrhuju písmo Myriad Pro
    No to asi nebude zrovna font co by mělo dost lidí... to tam radši vrátím jako první tu Lucidu, která je přece jen snad rozšířenější. Ale jinak tohle mi neva, tam hrajou roli i další faktory, třeba ty avatary mám sto chutí tam nezobrazovat.
  • A nebo se může rovnou použít klasika: font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;
    alek napsal(a):

později nebo nikdy, jaja :-)) já na pixel perfect přístup nejsem, kor u tohodle reponzivního přístupu to stejně nikdy nevyprecizuješ pro všechny prohlížeče. Klidně to sepiš a hod do samostatnýho topicu, tady by to mohlo zapadnout.

Mno ty moje připomínky se dost týkají i právě zarovnání textu. A jak koukám, tak to ještě není dořešeno.
  • upraveno 7. října 2012
    No typografie je 90% webdesignu. Jinak toto je celkem dobrý článek: http://www.smashingmagazine.com/2012/05/02/applying-macrotypography-for-readable-web-page/
    Mimo jiné tam doporučuje tyto kombinace:
    - "Proxima Nova Regular", "Helvetica Neue", Arial, Helvetica, sans-serif;
    - "Myriad Pro", Arial, Helvetica, sans-serif;
    - "Fanwood Text"", Georgia, Times, "Times New Roman", serif;
    - "PT Sans", "Trebuchet MS", Arial, sans-serif;
    Jop, i ten Trebuchet, ale když tu dělá takový problém, tak bych ho npoužíval...
    To co navrhuje Montezume je taky bych řekl ideální
  • alek napsal(a):

Monte, budu potřebovat ten obrázek patičky - aby to nedělalo dole ten odskok, musel jsem tam nastavit podklad a ten pak u těch varhánků čumí. Tak kdybys mi to poslal bez týhle průhlednosti - místo toho tam vrazil natvrdo tu hnědou.

Mno teď jsem byl na stránce, která byla hodně nízká a ta patička dole stejně nedrží.
  • Mimochodem k té Lucidě -- tam mě naopak se*e to, že neexistuje bold/italic Lucida Sans Unicode (jedině prostá Lucida Sans, která nepodporuje české znaky). Takže já bych opravdu zvolil nějakou kombinaci z těch 5ti -- myslím, že Miriad Pro má 90% a pokud ne, tak Arial je velmi podobný a má ho ten zbytek. Nebo ještě ta Verdana.
  • Mně se třeba na webu líbí Calibre, ale ani to si netroufám dát, páč ho pořád nemá dost lidí - to k těm návrhům ze SM. Proto se držim Trebuchetu, který je navíc aspoň zajímave. Verdana je všude, z ní, z Arialu a Helvetici je mi zle :-)
    Mno teď jsem byl na stránce, která byla hodně nízká a ta patička dole stejně nedrží.
    No zkuste si zagooglit řešení a budete stejně jako já překvapeni, že tohle nemá dodnes uspokojivý elegantní řešení. Zatím volím variantu, že to přežiju a až dodělám ostatní, budu přemejšlet jak tohle vyřešit.
  • A toto nepomůže? http://ryanfait.com/resources/footer-stick-to-bottom-of-page/

ad font -- no a to prostě nemůžeš pro nás detailisty na první místo dát třeba ten Calibre (dobrá volba :))? ti co ho nemaj, tak těm se zobrazí ten Trebuchet, který dáš hned na druhé místo :)
  • jak říkám, hacky jsou, ale moc dobrý mi to nepřijde, proto jsem to zatim nerealizoval.

no tak můžu, ale v tomhle jsem asi zas větší detailista než vy, ale chci aby to prostě vypadalo dobře pro co nejvíc lidí, ne jen pro nás tři :-)
  • alek napsal(a):

Zatím volím variantu, že to přežiju a až dodělám ostatní, budu přemejšlet jak tohle vyřešit.

Aha, mno já myslel, že už máš řešení a proto jsi potřeboval, aby to pozadí nebylo průhledné. Protože bez té průhlednosti je na nízké stránce ta hrana vidět a to nevypadá dobře.
  • alek napsal(a):

no tak můžu, ale v tomhle jsem asi zas větší detailista než vy, ale chci aby to prostě vypadalo dobře pro co nejvíc lidí, ne jen pro nás tři :-)

No to já chci taky, proto jsem dal ty kombinace ze smashingmagazine. Tak jako pokud to opravíš, tak jsem samozřejmě pro. Pokud ne, tak to bude vypadat blbě nejen u ostatních, ale i u nás tří :). Já si myslím, že jednodušší řešení je změnit ten font, ale o fontu se tu nějak nemůžeme shodnout...
  • upraveno 9. října 2012
    Dneska jsem si na dA přečetl zajimavý článek, který se týká copryrightu Fan Artu a je to složitější než jsem si myslel. Nyní už však chápu docela jasně, proč jsem od Felicie Cano nedostal svolení použít ten obrázek -- jednoduše proto, že copyright vůbec nevlastní. Naopak Rene Aigner copyright vlastní.

Dejme tomu, že vezmu nějaký postavu/scénu z Game of Thrones a vytvořím dle toho svůj fan art -- kdo nyní vlastní CopyRight díla? HBO nebo já? Asi je celkem překvapení, že práva nevlastní nikdo. Já toto dílo tedy nemůžu dále distribuovat (prodávat) stejně tak HBO. Abych © díla vlastníl, musí jít o moje orignální dílo. Schválně zkontrolujte ReneAignerovu galerii a dívejte se, která díla prodává a která ne (tam kde je oranžová ikonka tašky, ty prodává). Zjistíte, že kresby inspirované dle postav (herců) a míst neprodová (protože nevlastní ©), kdežto svoje vlastní představy míst (Iron Islands, The Riverlands) prodává -- je to jeho vlastní originální myšlenka. U Felicie Cano byl problém s tím, že dílo vytvořila pro nějakou hru, kde práva přebírá společnost, pro kterou to dílo vytvořila.

Vychází z toho pěkný závěr -- když vytváříš fanart, děláš to jen a pouze jen pro vlastní potěšení (a potěšení fanoušků), protože práva použít dílo (třeba na webu) nikomu dát ani nemůžeš a ani na díle nemůžeš vydělat (dle práva US, tady je to však určitě velmi podobné). Pokud samozřejmě autor (např. tvůrce přebalu pro Tanec s draky) získá práva od autora (např. GRRM) původní "myšlenky", tak už reálný vlastník díla existuje.

Zdroj: http://spiritto.deviantart.com/journal/About-Copyright-and-Fan-Art-214217357
  • sorry, že se nic neděje, ale jsem poslední dva dny v jednom kole v práci :-(

A taky mě napadlo, že ta migrace vlastně nebude dost dobře moci proběhnout o víkendu, když by to mělo souviset s tím přesunem domény pod blueboard - to nám o víkendu asi neudělaj.
  • To mi připomíná, že jsem si nedávno přečetl na stránkách Respektu článek o písmu :) (jak tématické pro tuto diskuzi)

No kdybys na icefire dával každé stanovené datum nového webu, tak bys vysloužil přezdívku Martin :D. No já to stejně mám naplánovené tak, že pokud nebudem dělat migraci, budu dělat na něčem jiném co mám naplánované. Jak už jsi tu psal, není kam spěchat... zatím se ještě současné icefire stejně nerozpadlo :D.
  • Já čekám až si zvyknete na ten font jako já :-))

Dneska jsem psal na hosting blueboardu, tak uvidim, jak budou vstřícní. Ale ta doména stejně o víkendu neklapne, takže bych to viděl že bude muset migrace proběhnout někdy v týdnu - anebo, což by mi ani nevadilo, prostě vyhlásím v nějakou chvíli stav, že nové už nebude převedeno a bude to.
  • Na font si zvykat nemusím, čitelnost má vysokou a nastavil jsi mu i dobrou velikost (cca 16px je pro web imho ideální), ale to že ten font rozdrbal pár detailů mi trhá žíly :).

No tak samozřejmě to můžem udělat během týdne -- stáhnout a nainstalovat nejnovější vanillu, nainstalovat pluginy, postahovat současné data z databáze, pustit skript (běží jen asi 10 sekund), importovat... otázka 2 hodin pokud se nic nepos*re. Tobě to taky moc nezabere nebo jo?
    Ještě to možná bude chtít napsat na icefire, že si budou muset změnit heslo (i když se jim to napíše při pokusu o přihlášení). No a pak už jen číst jak je ten nový web nepřehledný a jak byl ten starší asi 10x přehlednější :D
  • Už vidím Nevadu, ta bude prskat ze všech nejvíc, že chce starý icefire. (ale zase tu má možnost nesledovat diskuzi)
    Nj, budou si muset zvyknout :D
  • Možnost nesledovat diskuzi? Jak? Já vím je o nesledování celé kategorie. Že by ta funkce Potopit, jejíž význam mi uniká?
    No tak samozřejmě to můžem udělat během týdne -- stáhnout a nainstalovat nejnovější vanillu, nainstalovat pluginy, postahovat současné data z databáze, pustit skript (běží jen asi 10 sekund), importovat... otázka 2 hodin pokud se nic nepos*re. Tobě to taky moc nezabere nebo jo?
    Ještě to možná bude chtít napsat na icefire, že si budou muset změnit heslo (i když se jim to napíše při pokusu o přihlášení). No a pak už jen číst jak je ten nový web nepřehledný a jak byl ten starší asi 10x přehlednější :D
    No já mám v úmyslu to připravit v nejbližších dnech. Už je ta nová verze vanilly? Četl jsem něco o V 2.1alpha...
  • upraveno 13. října 2012
    Funkce potopit je jen pro administrátory/moderátory a taky nevím co to přesně dělá.
    Vanilla 2.1 je stále alpha (kdy vyjde beta je ve hvězdách, tvrdili, že na začátku řijna), nejnovější verzi myslím tu z githubu, několik commitů tam zase udělali, takže třeba zas něco fixnuli.

edit:
    - What does "Sink" do?
    - It means new posts won't move it back to the top of the discussion list.
    http://vanillaforums.org/discussion/14542/solved-what-does-sink-do
  • upraveno 13. října 2012
    No, ale tu nejnovější vanillu už vlastně můžem nainstalovat i o víkendu (novou instalaci chci dělat taky proto, že nejčistější řešení toho bugu s ipv6 adresama by se mělo udělat před instalací). Vlastně jak říkaš si to můžeme připravit už celé, jen teda ten import dat bych dělal až těsně před přechodem, myslím, že když je tu možnost to udělat bez jakékoli ztráty dat, tak proč ne :).

Přidat komentář

bolditalicunderlinestrikecodeimageurlquotespoiler